Odštampajte ovu stranicu

Durmitorska Avantura dan 6

Putovanja

Durmitorska Avantura dan 6/8

Uspon na Bobotov Kuk 2523 mnv

 

Nakon što smo se sinoć konačno dogovorili gde i šta je taj Izvor (neki nismo shvatili ni šta znači reč "pravina" ako ćemo iskreno...), lepo naspavali, jutros smo na vreme stigli na dogovoreno mesto.  Teri je odlučila da ostane, malo iskulira na jezeru i pripremi nam neki ručak "na kašiku" tako da smo krenuli Manja, Mile i ja. Ubrzo stiže i Marko. Pijemo kaficu, malo se ćaskamo, i krećemo u novu avanturicu :)

Dogovor je da kolima idemo do mesta koje se zove Dobri Do i da odatle popnemo Bobotov Kuk i ako nas vreme i snaga posluže da nastavimo na Škrčka Jezera.

Ljupka Telefon Durmitor 77

Do Zelenog Vira jedva da srećemo nekoga, ali tamo se već skuplja gužva. Nakon male pauzice krećemo dalje i ubrzo se ispred nas otvara predivan pogled na Škrčka Jezera, stajemo da slikamo ali i da sačekamo da prođe zastoj koji se stvorio.

Ljupka Telefon Durmitor 87

Dosta stranaca, neadekvatno obuvenih, obučenih, bez iskustva, neki vidno uspaničeni, nas teraju da budemo što pažljiviji i sporiji. Pratimo sami sebe ali moramo i njih, pogotovo pred sam vrh gde je već malo nezgodniji teren. Ljupka Telefon Durmitor 91

Ali ubrzo smo na samom vrhu! Predivno! Žao mi je što zbog gužve ali i oblaka nismo imali mnogo vremena da gore uživamo već se slikamo i bežimo dole da izmaknemo oluji koja nailazi. ( Nemojte da vas plavo nebo na slici zavara, planina je to :) )

Ljupka Telefon Durmitor 97

Stižemo do Zelenog Vira, gde stajemo da se odmorimo i sačekamo Manju i Mileta. Nebo se razvedrava, otvara se predivan pogled. Manja i Mile ubrzo stižu i smeštaju se pored nas. I to je taj trenutak koji sam u jednom od prethodnih postova spomenula. Trenutak koji mi je obeležio ovu avanturu. Trenutak kada  je "svet stao" i shvatila sam šta znači izreka: " da trenutak večnost bude".

Ljupka Telefon Durmitor 98
Ali sve lepo ima neki svoj kraj, pa i ovaj trenutak. Svakako hvala divnoj prirodi što nas je počastila!  Nebo ponovo kreće da se mršti i odlučujemo da nije pametno da idemo do jezera već pravac auto.  Teri u međuvremenu šalje sliku gulaša i palačinki uz poruku da je pivo u frižideru!

Ubrzo se ispostavilo da je odluka bila odlična jer smo stigli na vreme da uđemo u auto kada je krenula jedna grozna oluja zbog koje smo se jedva dovezli do Žabljaka.  Idemo do apartmana ali Marko insistira da je tradcija da se ode na pivo na jednom posebno mestu. I naravno sudac kao i obično presudio, zovemo Teri da izađe, okrećemo auta i pravac na pivce!

Tradicija je ipak tradicija a ko smo mi da je kršimo!

41594429 284683595471504 7263114667646517248 nKada smo popili pivce, Marko je hteo da krene kući, ali tu smo mi presudili, GULAŠ!  Sudeći po kasnijoj reakciji mislim da mu nije bilo žao zbog promene plana, a nama svakako NIJE!  Da li su priroda, umor i glad odradili svoje ili je Teri pravi majstor ne znam... ali ja u životu nisam probala bolji gulaš i ne znam da li ću ikada!

E nakon što smo se lepo naručkali, popili kaficu, Marko kreće kući a mi jednoglasno odlučujemo da ona naša ideja da idemo u taj neki fensi kafić na žurku i nije baš dobra.
Mile ide da odmara a nas tri da još malo proćaskamo :)

Bila je ovo zaista još jedna divna avantura!

Bobotov Kuk (2523 m) predstavlja najviši vrh gorskog masiva Durmitor. To je ujedno i najviši vrh Crne Gore. Zajedno sa vrhovima Bezimeni Vrh (2487 m) i Đevojka (Soa, 2440 m) sačinjava najviši stenoviti greben Durmitora zvanu Soa Nebeska, što u prevodu znači “Podupirač neba”. Soa Nebeska svojom stenovitim grebenima sa jedne strane pada 800 metara duboko u dolinu Škrke tj. Škrčkih jezera, dok se sa druge strane uzdiže se iznad “kamenog mora” udoline Valoviti Do (2027 m), najviše udoline u durmitorskom masivu.

 
(2 glasova)
Pročitano 1826 puta
Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.