Kako smo protrčali kroz Morahalom Banju u Mađarskoj

Putovanja

Juče sam imala priliku da pretrčim i protrčim ( ali bukvalno) kroz Morahalom Banju.

Nazvala me je prijateljica i rekla da ima neki poslovni sastanak u njihovom sportskom centru, pa da li bi sa njom. Naravno, zašto da ne, ne propuštam prilike za putovanje i otkrivanje novih stvari. Krenuli smo nas četvoro nešto kasnije oko 11h i nakon vožnje od oko 4h, prelaska 2 granice, pauzice za kafu u Temišvaru stigli smo i do te čuvene Morahalom Banje. Do sada sam imala prilike da samo posetim Mako Banju (nekih 50 km od Morahaloma) i Segedinski akvapark (20tak km od Morahloma) i svaki put kada sam to spomenula neko me je pitao... A nisi bila u Morahalom?! I tako ja stekoh utisak da je Morahalom Banja nešto WOW što moram videti i doživeti i spakovah se očas posla. Da se ovde odmah razumemo, ja nisam ljubitelj "banjanja" meni je to isuviše pasivno, i ako nemam prilike da vidim bilo šta više interesantno u okolini... dovoljno mi je par sati, što je bio i ovde slučaj.

Na samom ulazu se nalazi sportski centar "Mórahalom Móradombi Sportcsarnok" gde se često održavaju razne sportske manifestacije, danas je to bilo takmičenje mažuretkninja.  Dok je Olja obavljala svoj sastanak, mi smo iskoristili priliku da se prošetamo po okolini i ošacujemo šta bi tu moglo da se radi. Pažnju su nam privukle male minijature zgradica i odmah smo otišli da se raspitamo šta je to i kako možemo da ih pogledamo malo bliže.

Radi se o " Mini Hungary Park Morahalom " gde možete pogledati minijature bitnih zgrada u Mađarskoj  (pretpostavljam, jer nisam našla englesko objašnjenje, a slabo divanim mađarski). Nismo ušli da pogledamo iako je koštalo samo oko 2 eura, jer su minijature bile pokrivene najlonima i odlučili smo da zaista nema smisla sada raditi to, već sačekati neku drugu posetu uz lepše vreme.

Nakon toga otišli smo do samog centra koji je predivno uređen. Ali imajte u vidu da je to ipak jako malo mesto, manje i od Mako banje i nemojte se kao i ja šokirati od te činjenice. Ne znam zašto je popularnije nisam ušla u spa centarErzsebet Furdoda uporedim sa Makom i Segedinom, ali pretpostavljam popularnost nije bez razloga, a možete i sami pogledati njihovu stranicu.

morahalom banja madjarska

Po popisu iz 2011 godine Morahalom ima oko 6000 stanovnika a šta sve možete posetiti i raditi pored spa centra i muzeja minijatura, saznaćete zvaničnoj stranici ovog gradića.

Mi smo odlučili da pojedemo nešto autentično i tako smo završili u prvoj čardi ( a po tripadvisoru najboljoj ) Varga Csarda gde smo uživali u predivnoj hrani.

Varga Csarda MorahalomVarga Csarda MorahalomVarga Csarda Morahalom

Nadam se da me neko neće pogrešno shvatiti, mestašce je divno i ja ću se ovde vratiti svakako jednog dana, ali se neću duže zadržavati jer ipak to nije "my cup of tea"

 

TripAdvisor

(1 Glas)
Pročitano 2432 puta
Morate biti prijavljeni da bi mogli da ostavite komentar