Meersburg, zamak na jezeru ili gradić iz bajke?

Putovanja

Meersburg, zamak na jezeru ili gradić iz bajke?

Dosta smo se razmišljali da li da se uputimo do Meersbugr -a.  Ines nam je par puta napomenula da tamo postoji predivan zamak, ali brošuru kao da im je radio neko ko im je konkurencija. Gledajući je nisam ni pomislila da je to mesto neka turistička atrakcija.  Iz tog razloga nije nam bio prioritet, ostavili smo ga eventualno za sledeći vikend.

Kada je Sale krenuo da bombarduje porukama:

"Gde si, šta si obišla, zamak!!! Ne propuštaj Meersburg! Bila do muzeja Cepelina? Zamak! A Konstanca? Zamak! Nemoj da propustiš Meersburg!!!"

shvatila sam da tu možda ipak ima nešto. I bilo je! Jedan mali predivan gradić kao iz bajke sa čak dva zamka, stari i novi!

I to je dokaz koliko je dobar marketing bitna stavka, nemojte da štedite na grafičkog i webdizajnera :)


Sam naziv Meersburg znači Zamak na Jezeru. Stari Zamak se nalazi iznad samog jezera i po predanjima je najduže bio rezidencijalni zamak u Nemačkoj. Novi zamak je u baroknom stilu i tu su živeli plemići iz Konstance sve do 18tog veka.
Veoma brzo i lako smo našli parking, za razliku od ostalih mestašca u okolini … ili nam se samo posrećilo ne znam, i krenuli smo u šetnjicu ni ne pretpostavljajući šta nas očekuje.

Meersburg 120 of 137

Iskreno nemam reči sa kojim bih opisala šta me je više oduševilo, da li sam gradić, atmosfera, radnjice ( kupila sam predivne minđuše koje sam do pisanja ovog teksta izgubila-razlog više da se vratim !!! ), zamak ili pita sa jabukama.

Meersburg i Bodensko Jezero su u potpunosti promenili moje mišljenje koje sam imala vezano za Nemačku

Prvo smo se uputili u zamak kako bi smo ispoštovali radno vreme i iako ne deluje tako veliko, proveli smo dosta vremena uživajući. Zaista su se potrudili da nam dočaraju svaki delić istorije koja se tu odvijala … svaki vremenski period.
Pomislila sam da je dobro što ne sme da se sedne na tim stolicama pored prozora odakle se pruža predivan pogled na jezero i Konstancu. (Konstanca je nažalost ostala za neki drugi put. Da se razumemo da sam se ja pitala za sve, stigli bi i do Materhorna odande…ali nisam )

Meersburg 36 of 137


Sam obilazak muzeja “Burgmuseum” ( stari zamak, da budem jasnija ) obuhvata šetnju kroz srednjevekovni deo zamka, nakon toga prolazite kroz dvorane vitezova i oružja ( šta tu su svega ima…) dvoranu sa bunarom, tamnicu, kapele, pa kroz stražarske staze i kule do bajkovitog dvorišta i predivnog pogleda na jezero.

Meersburg 53 of 137

Takođe imaćete prilike da posetite radnu sobu najpoznatije nemačke pesnikinje Annete von Droste- Hulshoff koja je tu boravila prilikom njenog boravka na Bodenskom jezeru.

Meersburg 61 of 137


Iako je mesto poprilično “mondensko” cene su kao da ste seli u nekom od naših lokala u BG-u. Znači spremite se za malo jače cene, ali ne i paprene. Možete sebi slobodno priuštiti kafu pa i kolač a da vas ne zaboli! Tako smo i seli na jednom malom trgu u predivnom lokalu gde smo probali poznatu Apfelstrudel.

Meersburg 107 of 137

Pokušavala sam da pronađem po netu informaciju zapravo čiji je to specijalitet, da li nemački ili austrijski, ali ne postaje pouzdani podaci osim da je najpoznatija Bečka štrudla sa jabukama. Svakako moram da priznam da ta štrudla u kombinaciji sa tom atmosferom bila dobitna kombinacija iako bi sad mnoge babe sa ovog područja skočile sa tvrdnjom da je to zapravo naš specijalitet i da one to daleko bolje prave!

Meersburg 108 of 137 
 Moj savet vam je da se samo  prepustite ovom predivnom gradiću i uživate u svakom trenutku, zavirite u što više uličica, osetite miris cveća, sednite na bedem pored jezera, pustite da vas vetar miluje, zatvorite oči, i uživajte u svakom trenutku. Verujte vredi!

Meersburg 123 of 137

Mi smo polako morali da se oprostimo sa Meersburgom, ali sa verom da ćemo mu se ponovo vratiti. A vi ako imate mogućnosti dobro ga ispitajte. Ukoliko ne uspete da pronađete smeštaj u Meersburg- u. Okolna mesta su jako dobro povezana, veoma su interesantne ture brodom koje spajaju najinteresantnija mesta oko jezera u Nemačkoj i Švajcarskoj.

Ostatak slika pogledajte u galeriji.

 

 

TripAdvisor

(2 glasova)
Pročitano 3137 puta
Morate biti prijavljeni da bi mogli da ostavite komentar